Bodybuildingens historie

I mange gamle kulturer fra faraoernes Egypten til antikkens Grækenland har der været tradition for at løfte på tunge ting. Primært sten for at udvikle store og tydelige muskler samt for at imponere et publikum. Så man kan sige at grundstenen til moderne bodybuilding blev lagt allerede i civilisationens helt spæde begyndelse.

Det har altid været et vigtigt træk for mennesket at have en stærk og muskuløs krop. I mange tusinder af år var kroppen vores primære værktøj og en stærk krop betød større sandsynlighed for at kunne beskytte sig selv og sin familie i mod farer – samt større chance for at skaffe mad på bordet. Sat på spidsen var det altså et spørgsmål mellem liv eller død, hvorvidt man havde en stærk og veltrænet krop eller ej. I dag er det heldigvis ikke tilfældet, og incitamentet til, at hellige sig bodybuilding skal ikke længere findes i frygt for ikke at kunne skaffe tilstrækkeligt føde eller forsvare sig mod farer. Det er dog et faktum, at der har været tradition for at løfte vægte og træne kroppen længe før vores moderne tider.

Grundstenene til den sport, som vi i dag kender som bodybuilding, blev lagt i slutningen af 1800-tallet af en tysker ved navn Eugen Sandow. Han lavede en stor og succesfuld forretning ud af at rejse rundt og fremvise sine imponerende muskler for publikum. Eugen Sandow havde en næsten fejlfri fysik, som lå meget tæt på idealet for mandlig, kropslig skønhed. Hans velskårne muskler lignede næsten til forveksling dem, som ellers kun kunne ses på gamle græske marmorstatuer. Eugen Sandow blev så berømt for sine shows, hvor han flexede sine muskler, at han faktisk til slut endte med at blive reklamesøjle for flere forskellige af datidens varemærker. Så på dette punkt var han også en pioner – idet han som en af de første indså, at berømmelse er et fantastisk værktøj til at få markedsført produkter eller ydelser.

Eugen Sandow var, udover at være den første til at rejse rundt og fremvise sine muskler, også foregangsmanden bag det som i dag kan kaldes for de første egentlige bodybuilding-konkurrencer. I 1901 arrangerede han den første bodybuilding-konkurrence nogensinde. Den blev ganske simpelt kaldt for The Great Competition og blev afholdt i Londons berømte Royal Albert Hall. Konkurrencen blev et stort tilløbsstykke, og man var endda nødt til at afvise en del folk i døren, da der simpelthen ikke var pladser nok til alle de mennesker, der gerne ville ind og se konkurrencen. Eugen Sandow var selv en af konkurrencens dommere sammen med blandt andre Sir Arthur Conan Doyle. Vinderen af konkurrencen blev William Murray fra Nottingham, og han modtog sammen med æren en guldstatue baseret på Sandows fysik for sine anstrengelser. Efter denne første meget succesfulde konkurrence blev bodybuilding-konkurrencer hurtigt meget populære, da de både kunne tiltrække et stort publikum samt stor mediebevågenhed. Allerede nogle få år efter var trenden nået over Atlanten til USA, hvor den første store bodybuilding-konkurrence blev afholdt i Madison Square Garden i New York City.

I 50’erne, 60’erne og 70’erne var bodybuildingen egentlig på sit højdepunkt. Store stjerner som blandt andre Arnold Schwarzenegger og Steve Reeves havde deres succes i denne periode. Bodybuildingen er i dag stadig en utrolig populær sport, som kan tiltrække store mængder af tilskuere og er en sport, som vi kommer til at høre om mange år frem i tiden.